Wat is Yoga

Patanjali heeft het onderwerp 400 jaar voor Christus op schrift gesteld in de Yoga Sutra’s , die de theorie en praktijk van de yoga beoefening beschrijven. Yoga definieert hij als ‘chitta vritta nirogha’. Chitta is het bewustzijn, dat geest, intelligentie en het ego omvat.
Yoga is een methode om de bewegingen van het bewustzijn tot stilstand te brengen.
Patanjali beschrijft het achtvoudige pad van yoga, om tot je meest innerlijke Zelf te komen.

Wat is Iyengar yoga?

Iyengar yoga is genoemd naar B K S Iyengar (1918-2014). Om zijn levenslange toewijding aan het onderwijzen van de kunst van yoga over de hele wereld, heeft Time Magazine hem in 2004 een van 100 meest invloedrijke mensen in de wereld. Hij heeft talloze boeken over het beoefenen van yoga en filosofie geschreven, waaronder Licht op Yoga.

Precisie en uitlijning, het gebruik van hulpmiddelen, de volgorde en timing van de asana’s (houdingen) zijn unieke karakteristieken van zijn yogastijl. Het helpt je lichaamshouding en je bewegingen te verbeteren. Het verfijnen van je uitlijning bevorderd de musculaire en organische functies van je lichaam. Het is schakel van onbalans naar balans, van instabiliteit naar stabiliteit en van zwakte naar kracht.

Iyengar yoga is toegankelijk voor iedereen. Of je jong of oud, beginnend of gevorderd, stijf of soepel bent, iedereen profiteert van yogabeoefening. Als je mobiliteit beperkt is, worden de houdingen aangepast, vaak met gebruik van props (dekens, riemen, bolsters, blokken), zodat je optimaal profijt hebt van de asana’s. Bij gevorderde leerlingen worden props gebruikt om de beoefening intensiever te maken.

Het is van belang om yoga te beoefenen in sequenties en een timing die bij je conditie en gezondheid passen. Tegen hoofdpijn, hoge bloeddruk, menstruatieklachten, vermoeidheid enzovoort, zijn verschillende programma’s ontwikkeld. Door een juiste manier van oefenen aan te leren, die bij jou past, kun je optimaal de voordelen van yogabeoefening ervaren.

Kwaliteitswaarborg
Om te verzekeren dat de methode van Iyengaryoga op de juiste manier aan jou overgebracht wordt, zijn alleen de gecertificeerde leraren gekwalificeerd om Iyengar yoga te doceren. De certificering heeft een hoge internationale standaard en wordt pas verkregen na jaren gediciplineerde training en verdieping van Iyengar yoga.

Schrijf je in bij Yoga Coolhaven

Aanmelden
Of neem contact op voor meer informatie