TeamYoga Coolhaven is een initiatief van een team gepassioneerde Yoga leraren. We bieden lessen voor de beginnende yoga-student zowel als voor de meer gevorderde student. We zullen je met passie en geduld begeleiden in het beoefenen van yoga.
Alexandra
I have been fascinated by the human body for as long as I can remember. At a young age I spent countless hours hanging upside down, imitating gymnasts on tv, dancing around in the garden and doing yoga with my mother. I was born in Ohio (USA) and moved to Belgium at a young age where I studied at de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans (BE), focusing on contemporary dance. Afterwards, in ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (NL), I decided to develop my knowledge as a choreographer. I created several pieces and performed in various festivals. Upon graduating, I worked for Cristina Planas Leitão and Cinzia Scoglionero, amongst others, and within Strange Strangers, as the co-founder, choreographer, and dancer of the organization.

Throughout the years of being immersed in the performing arts I noticed a need to explore the body in different ways than I had been educated. I had various exposures to yoga, specifically Anusara Yoga through my mother and her yoga studio. This curiosity led me to wanting to understand more about the notion of awareness and how we think. I have been self-studying neuroscience, psychology, and human behavior for the past two years and started to feel an urge to share my insights with others, which led me to teaching.  As a teacher, my aim is to remain curious and open to different opinions and perspectives in the hope that I can continue learning and pass this knowledge on to others.

Franziska
Ik ontdekte yoga 2004, toen ik op zoek ging naar een techniek die niet alleen mijn lichaam sterk en flexibel zou houden, maar die ook mijn springerige geest tot rust zou brengen. In Yoga vond ik het allemaal en meer.

Mijn eerste motivatie om de lerarenopleiding te volgen was puur om mijn eigen praktijk te verdiepen. Maar toen ontdekte ik de vreugde van het delen van mijn eigen ervaring met anderen, en mijn hele leven nam een wending. Ik gaf mijn bureaubaan op en begon les te geven in tal van Iyengar Yoga studio's in heel Nederland. Ik heb zoveel mogelijk workshops gevolgd als ik me kon veroorloven, ik ben verschillende kerern naar India geweest om bij de Iyengar familie in Pune te studeren, ik heb meer lerarenopleidingen gevolgd en ben geslaagd voor de examens, en ik ben van plan om door te gaan met dit alles, zolang mijn eigen lichaam en geest me dat toestaan.

Mijn stijl is energiek, speels en experimenteel. Ik vind het heerlijk om manieren te ontdekken om mijn studenten te begeleiden en uit te dagen naar vertrouwen en diepgaand begrip.
Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen op de mat te brengen, om de voordelen van yoga te ervaren, want het werkt en het is gewoon het beste wat men kan doen om gezond en gezond te worden en te blijven.

Ilona
Ik heb als professioneel choreograaf en danseres gewerkt, en heb in verschillende dansstijlen lesgegeven. Daarna ben ik een cateringbedrijf begonnen en kook vooral voor theater,- en muziekgezelschappen. Omdat koken fysiek wel zwaar kan zijn zocht ik een manier om toch lichamelijk in goede conditie te blijven en kwam terecht bij yoga, nu zo’n 15 jaar geleden. Dat yoga meer is dan alleen asanas (Yogahoudingen), wekte de interesse om meer in de achtergrond en filosofie van yoga te duiken en zodoende heb ik de lerarenopleiding gedaan. Ondertussen volgde ik zoveel mogelijk workshops en trainingen van verschillende leraren, ook op verschillende plekken tijdens reizen.

Mijn keuze voor Iyengar Yoga is een logisch gevolg van het feit dat techniek belangrijk is om een solide basis te leggen voor het verkennen van onze eigen anatomie. Het gebruik van hulpmiddelen maakt dat je de verschillende houdingen op een intensievere manier kan uitvoeren. Door juiste en bewuste uitlijning van het lichaam, kan de geest tot evenwicht gebracht worden. Zo worden zij samen één geheel .Door het lesgeven kan ik delen dat yoga je leven verrijkt, je eigen grenzen verlegd en tegelijkertijd naar binnen leert kijken.

Olga
Ongeveer 20 jaar geleden volgde ik mijn eerste Iyengar Yoga les. Ik was meteen verkocht. In die tijd had ik een behoorlijk stressvolle baan als ontwerper bij een architectenbureau met veel overuren. Het effect van die yogales was precies wat ik nodig had. Het bracht me in mijn lichaam en gaf me mentale rust en ik wist dat ik er meer en vaker wilde proeven.

Het is niet alleen de precisie die me aanspreekt in Iyengar Yoga, het is ook het onderzoek, de uitnodiging om te experimenteren, te voelen en te ervaren, wat ik zo waardeer. In mijn eigen lessen hoop ik mijn studenten te inspireren om de beoefening van de houdingen (asanas) te zien als een proces van reflectie en zelfkennis. In mijn lessen zoek ik naar een evenwicht tussen actie, spel en rust. Ik heb een passie voor lesgeven aan adolescenten.

Yoga is een levenslang leren. Ik oefen met verschillende Iyengar leraren, wekelijks en in intensieve trainingen. In 2019 ben ik geslaagd voor het Iyengar Teacher Training examen. In 2021 ben ik geslaagd voor de Teacher Training 'Teen Yoga' van Charlotta Marinus SYT.

Rutger
Ik ben 18 jaar geleden begonnen met Iyengar Yoga. In die tijd deed veel aan freediving, duiken op één hap lucht. Yoga zou helpen om de adem te verbeteren en de geest te kalmeren. Best handig als je 30 meter onder water bent…

De combinatie van het werken met het lichaam en de mentale aspecten van yoga sprak mij erg aan en al snel besteedde ik al de meeste tijd aan yoga. Na het volgen van de lerarenopleiding bij Clé Souren en Charles Hond geef ik vanaf 2012 yogales. In mijn lessen help ik studenten de relatie tussen het fysieke en het mentale te verkennen. Ik gebruik asana en pranayama om stabiliteit en flexibiliteit te ontwikkelen en actie en loslaten te combineren. Mijn lessen zijn gedetailleerd en uitdagend, maar toegankelijk voor iedereen.

Door yogales te geven hoop ik mijn studenten te helpen met een actief, relaxed en gebalanceerd leven.

Sato
In 1996 begon ik met het beoefenen van yoga. Na een half jaar regelmatig oefenen bleek ik tot mijn verrassing verlost te zijn van hardnekkig spijsverteringsproblemen waar ik al jaren last van had. Ik werd me ook bewuster van de stress en vermoeidheid die ik opstapelde, wat me wees op het belang van goed te zorgen voor jezelf.

Sindsdien is yogabeoefening dat waar ik in dialoog kom met mijn lichaam en focus op wie ik ben. Meermaals heeft het me in staat gesteld om uitdagingen met optimisme en zonder veel inspanning aan te gaan. Het uitlijnen bij Iyengar yoga brengt niet alleen een gevoel voor stabiliteit en balans, maar geeft ook inzicht in je persoonlijke grenzen en mogelijkheden. Sinds 2006 geef ik les. Ik ben een gecertificeerde Iyengar Yoga leraar (level II) en ik assisteer regelmatig in therapie lessen. Ik zoek een weg om mijn studenten te helpen om die grenzen te verleggen met een gevoel van lichtheid. De harmonie en intelligentie in de yoga asana’s inspireren me om de unieke mogelijkheden die iedere lichaam heeft te ontdekken.

Om mezelf verder te ontwikkelen, volg ik regelmatig trainingen van senior docenten in Nederland en daar buiten.