Iyengar Yoga
B.K.S.Iyengar

B.K.S.Iyengar werd geboren in 1918 in Bellur, een stad in het zuiden van India. Hij studeerde yoga te studeren bij een van de grote leraren van zijn tijd T.S. Krishnamacharya.

Op 18-jarige leeftijd werd hij naar Pune (een stad ten zuiden van Mumbai) gestuurd om les te geven. Dit was niet eenvoudig omdat hij de plaatselijke taal niet sprak en yoga niet erg populair was in die tijd. Maar Iyengar was erg gepassioneerd en hij wist naam te maken.


Uiteindelijk leerden zelfs mensen uit het westen over hem en vroegen om zijn lessen. Een van hen was Yehudi Menuhin, een beroemde violist, die Iyengars student en vriend werd.Yehudi Menuhin introduceerde hem in de westerse wereld. Hij reisde naar Zwitserland, Engeland, de VS en andere westerse landen om les te geven, op te treden en yoga te onderwijzen.
Al snel reisden mensen uit het westen met Iyengar terug naar Pune om te oefenen in zijn Yoga school (RIMYI - Ramamni Iyengar Memorial Yoga Institute) en Iyengar Yoga werd bekend en populair over de hele wereld.

Gedurende zijn hele leven heeft Iyengar duizenden leraren geïnspireerd en opgeleid. Hij is de auteur van talloze boeken, waaronder de bekende yogabijbel 'Light on Yoga' (voor het eerst gepubliceerd in 1966). Hij was een echte inspirator en vernieuwer en hij is altijd op zoek geweest naar een betere manier om het onderwerp yoga te benaderen. Ondanks zijn grote populariteit bleef hij altijd een familieman die een bescheiden leven leidde in zijn huis naast de yogaschool in Pune. Al zijn verdiensten gingen naar zijn geboortestad Bellur waar hij scholen, ziekenhuizen en woningen voor de armen bouwde.
In 2004 riep Time Magazine B.K.S. Iyengar uit tot een van de meest invloedrijke mensen ter wereld.

B.K.S. Iyengar beoefende dagelijks enkele uren yoga tot hij in 2014 op 96 jarige leeftijd overleed. Vandaag de dag leeft zijn gedachtegoed nog steeds, doorgegeven aan ons door de volgende generatie, zijn kinderen en kleinkinderen en alle leraren die rechtstreeks van hem leerden. Tot op de dag van vandaag reizen elk jaar honderden mensen van over de hele wereld naar zijn instituut in Pune om Iyengar yoga te studeren.


Iyengar Yoga

Er is veel aandacht voor precisie en uitlijning van de houding om het maximale effect te bereiken. Ook de timing en volgorde van de houdingen (asana's) is belangrijk. Door het gebruik van eenvoudige hulpmiddelen, zoals een blok of een riem, zijn leerlingen van verschillende niveaus in staat om alle houdingen te doen. Voor oud, jong, beginner, gevorderd, soepel, stijf of met een blessure: iedereen heeft baat bij deze vorm van yoga.